De wijnen van de Diois – Clairette de Die

De wijnen van de Diois – Clairette de Die

Rond de wisseling van het oude naar het nieuwe jaar gaan ook in Frankrijk de flessen met bubbels open. In onze regio is dat uiteraard de locale Clairette de Die.
Een goede reden om daar eens dieper in te duiken.

Frankrijk is hét wijnland bij uitstek en ook onze eigen Diois streek blijft hier niet bij achter. Er worden allerlei soorten vin de pays gemaakt, maar er zijn ook vier hoger aangeschreven zogeheten AOC’s. Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten (zoals bijvoorbeeld wijn) die is ontstaan is in 1923 en sindsdien verder ontwikkeld is. Om toegelaten te worden tot de AOC moet de wijn voldoen aan strenge productievoorwaarden die centraal worden vastgesteld en waar regelmatig op wordt gecontroleerd.

De meest bekende en oudste AOC van de streek de Diois is de Clairette de Die (genoemd naar het gelijknamige stadje Die en de druivensoort Clairette) die bestaat sinds 1942. Anders dan de naam suggereert, wordt Clairette de Die gemaakt van voornamelijk de muskaatdruif, die een geurige, heerlijk fruitige wijn geeft. Het is een fris zoete wijn, die veel lijkt op Moscato d’Asti uit Italië.
Volgens voorschrift moet de wijn minimaal 75% muscat bevatten, aangevuld met clairette.

De productiemethode is eeuwenoud en wordt Méthode Dioise Ancestrale (voorouderlijk) genoemd. De bereiding bestaat uit een langzame gisting bij lage temperatuur, eerst op tank en daarna in de afgesloten fles. Via een speciale techniek wordt het gistingsbezinksel later uit de fles verwijderd.
Het resultaat is een fris zoete witte wijn met 7 à 9 % alcohol die licht mousserend is met een heerlijke rijpe perzik- en appelachtige smaak.
Clairette de Die wordt vaak als aperitief gedronken, maar smaakt ook goed bij lichtzoete desserts, fruitsalades, of patisserie.
Of gewoon lekker tussendoor te drinken en natuurlijk bij Nieuwjaar!

Clairette de Die wordt door vele kleine wijnboeren maar ook door grote coöperaties in en rond Die gemaakt (in totaal 1280 hectaren).
Eén van de beste producenten is de onvolprezen Didier Cornillon (http://www.didiercornillon.com/ ) uit Saint-Roman, die er in slaagt om een mooie zuivere en niet overmatig zoete Clairette de Die te maken.
Maar ook de Union des Jeunes Viticulteurs Récoltants (http://www.ujvr.fr/) uit Vercheny maakt ieder jaar weer een prima Clairette de Die. Deze laatste is onze eigen “huis” Clairette.
De coöperatie Jaillance (http://www.jaillance.fr/) heeft de mooiste kelder en geeft daar ook rondleidingen.
Bij de Caves Carod (http://www.caves-carod.com/ ) is een museum waar men de geschiedenis van de Clairette tot leven laat komen.

Santé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s