Zwarte Truffels uit de bossen rond Beaumont-en-Diois

Zwarte Truffels uit de bossen rond Beaumont-en-Diois

Truffels zijn ondergronds groeiende paddenstoelen die een unieke geur en smaak hebben.
Er bestaan witte en zwarte truffels, waarvan de witte bekend staan als het “witte goud” omdat de kiloprijs kan oplopen tot meer dan 1000 euro.
Een witte truffel is het duurste ingrediënt om te gebruiken in een gerecht.
De zwarte truffel is een stuk minder duur en de smaak is minder sterk, maar is ook een delicatesse voor velen.

In Beaumont vindt men alleen de zwarte truffels die in december en januari het rijpst en het lekkerst zijn.
Ze zien eruit als een donkerbruin tot zwart gekleurd knolletje met een bobbelige schil.
De doorsnee is vaak enkele centimeters maar er bestaan ook grotere exemplaren.

Truffels groeien in symbiose ( samenleven van twee ongelijksoortige organismen op of in elkaar tot wederzijds voordeel) met een boom, vaak een eik.
Daarom zijn ze lastig te vinden maar vanwege hun zeer specifieke geur zet men tegenwoordig goed getrainde honden in om ze op te sporen.
Vroeger gebruikte men ook varkens omdat die ook zeer goed in staat zijn om de truffels op te sporen.
Het nadeel hiervan is dat het varken de truffel zelf ook heel smakelijk vindt, zodat het lastig is om te voorkomen dat de varken zelf de truffel opeet.

Aangezien we niet de beschikking hebben over een goed getrainde hond om de truffels te vinden en ook de juiste zoekplaatsen ( zeer geheimzinnig) niet weten, hadden we helaas tot nu toe nog niet met de Beaumontse zwarte truffel mogen kennismaken.
Een aantal van onze dorpsbewoners zijn echter zeer bekwaam in het vinden van truffels, zelfs zonder hond, en gebruiken de truffels voor hun eigen maaltijd.
Groot was onze vreugde en trots dan ook, toen we afgelopen week enkele zelfopgespoorde truffels van een dorpsbewoner kregen.
Hij adviseerde ons om er een lekkere pasta en een omelet mee te maken.
De geur van een truffel wordt snel overgenomen door ondermeer voedsel.
Hij vertelde dat ik om een maximale smaak te krijgen in het pastagerecht , de truffels een paar uur van te voren door de crème fraîche moesten raspen.
Om hetzelfde resultaat te krijgen voor de omelet raadde hij aan om een dag van tevoren de eieren in de schil, samen met de hele truffels, in een afgesloten bak in de koelkast te zetten.

We hebben er twee dagen culinair van gesmuld.
Misschien lukt het ons ooit om de vindplaatsen voor truffels los te peuteren bij de experts van ons dorp of wellicht moeten we ze discreet volgen op hun speurtocht.
Want we zouden graag zelf vaker smullen van dit lekkers en ze ook gebruiken voor de table d’hôtes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s