Crémant de Die

Crémant de Die

Op 7 januari j.l. hebben we in ons weblog aandacht besteed aan de licht mousserende streekwijn Clairette de Die Tradition.
Maar er bestaat ook een zusje van deze wijn en die brengen we graag vandaag onder de aandacht .
We hebben het over de Crémant de Die, die sinds 1993 een eigen AOC heeft, wat gedaan is om de wijn beter te kunnen onderscheiden van haar bekende broer.

Crémant de Die wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, volgens de méthode traditionnelle, dus met een tweede gisting op fles na toevoeging van liqueur de tirage (suiker en gist). Dit maakt de wijn mousserend.
Net als in de champagne wordt na het verwijderen van de gistprop, de fles weer aangevuld met wijn en afhankelijk van de gewenst zoetheid, voor een tweede keer voorzien van een bepaalde hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker, de liqueur d’expédition.
Dan wordt de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt gecontroleerd of er geen derde (ongewenste) gisting optreedt.

Een groot verschil met de champagnes zijn de druivensoorten die gebruikt worden.
Voor champagnes zijn dat chardonnay of pinot noir, maar voor Crémant de Die gebruikt men clairette, aligoté en muscat. De voorgeschreven samenstelling is minimaal 55% clairette, 10 tot 30% aligoté en 5 tot 10% muscat.
De aligoté verhoogt met zijn zuren de kracht en frisheid van de wijn, terwijl de muscat voor extra aroma zorgt.

Crémant de Die is een mooie aperitiefwijn en wordt veel gedronken bij feesten en recepties. Met zijn prijs van tien à vijftien euro is de prijs-kwaliteitverhouding van de Crémant de Die gunstig.
De allerbeste en dus dure champagnes zijn niet snel te verslaan, maar in de lagere prijsklassen zijn mousserende wijnen uit de Diois een prima alternatief.

Een belangrijk verschil tussen de “Clairette de Die” en de “Crémant de Die” is het alcoholpercentage. De Clairette de Die is vrij licht met een alcoholpercentage van 7- 8 %, terwijl de Crémant de Die met een alcoholpercentage van 12 – 14 % een stuk zwaarder is.
Overigens gebruiken wij beide wijnen ook graag om een Kir Royal cocktail te maken door eerst een scheutje (ongeveer 30 ml) Crème de Cassis of Pêche in een champagneglas te schenken en vervolgens het glas aan te vullen met de mousserende wijn van onze keuze.

Crémant de Die wordt net als Clairette de Die door vele kleine wijnboeren maar ook door grote coöperaties in en rond Die gemaakt (ongeveer 400 hectaren). Voorbeelden van goede producenten die met zowel de clairette als de aligoté en muscat druif werken zijn Didier Cornillon, Jean Claude Raspail en de Coöperative Jaillance.

Santé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s