AOC wijnen uit Châtillon-en-Diois

AOC wijnen uit Châtillon-en-Diois

Wandelen in de wijngaarden is mooi, maar genieten van het eindresultaat is ook een genot.

In januari hebben we in ons weblog aandacht besteed aan de licht mousserende streekwijn Clairette de Die Tradition, en in februari was het de beurt aan de meer op champagne lijkende Crémant.
Deze maand willen we graag aandacht besteden aan de AOC Châtillon-en-Diois die bestaat sinds 1975. Châtillon-en-Diois zelf is een mooi middeleeuws plaatsje dat een bezoek meer dan waard is, maar er komt dus ook prima wijn vandaan.
De wijngaarden van deze appellatie (ongeveer 67 ha) liggen aan de voet van de Alpen op zo’n 450 à 650 meter hoogte.

Châtillon-en-Diois is een veelzijdige AOC met witte, rode en rosé wijnen. De witte wijn wordt gemaakt van de aligoté of chardonnay druif, en de rode en de rosé van minimaal 75% gamay, aangevuld met pinot noir en syrah. De variëteiten voor de rode wijnen komen meestal in onderlinge combinatie voor en niet als één druif (zogeheten monocépage), met als uitzondering de 100% gamay varianten.

De rode en rosé wijnen worden alleen verbouwd in de wijngaarden van de gemeenten Menglon en Châtillon-en-Diois zelf, terwijl de witte wijnen ook in elf daar omliggende gemeenten verbouwd mogen worden, van Laval-d’Aix richting Die tot aan Luc-en-Diois bij ons in de buurt toe.

De gebruikte druivenrassen tonen mooi aan dat we hier in een soort overgangsgebied zitten tussen de noordelijk gelegen wijnstreken (Bourgogne, Beaujolais) en het warme zuiden (met de syrah als één van de belangrijkste druiven van de Côtes-du-Rhône). De rode en rosé wijnen zijn fruitig en gemakkelijk; ze kunnen het beste jong gedronken worden. De witte aligoté wijnen worden door kenners omschreven als elegant en fris, en eveneens jong te drinken. De witte chardonnay wijnen mogen wat langer liggen alvorens te openen en zijn fris en nerveus.

Veel wijnboeren leveren hun druiven aan de Coöperative Jaillance. Deze coöperatie in Die maakt hier verschillende soorten Châtillon-en-Diois wijnen met uiteenlopende benamingen van (bijvoorbeeld Altitude 640, Domaine de la Gouyarde, Domaine de Laye, en Domaine de la Chapelle).
Er zijn echter ook een aantal wijnboeren die zelf Châtillon-en-Diois wijnen produceren.
Didier Cornillon heeft de grootste variatie aan Châtillon-en-Diois wijnen met verschillende soorten wit, rood en rosé. De wijnen van deze cave staan bij ons op de kaart.
Jérôme Cayol van Domaine de Maupas biedt drie monocépages met een witte aligoté en een rode en rosé gamay.
Als laatste voorbeeld Caves Carod die een mooie witte Châtillon-en-Diois chardonnay wijn in het assortiment heeft.

Santé…. of tchin zoals ze het hier zeggen.

One thought on “AOC wijnen uit Châtillon-en-Diois

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s