Coteaux de Die

Col d'Ayaste bij Laval d'Aix

Col d’Ayaste bij Laval d’Aix


De afgelopen maanden hebben we in onze weblog drie AOC’s uit onze Diois streek de revue laten passeren, namelijk de Clairette de Die Tradition, de Crémant de Die en vorige maand de Châtillon-en-Diois. Deze keer is de laatste AOC uit onze omgeving aan de beurt, namelijk de Coteaux de Die, een stille witte wijn die geheel van de clairette-druif wordt gemaakt. Deze AOC is net als de Crémant de Die in 1993 ontstaan. Onder de nieuwe regels die sindsdien gelden wordt er minder mousserende wijn van de clairette-druif gemaakt. Het gevolg is dat er meer druiven beschikbaar zijn voor stille wijn, en daarom hebben de autoriteiten wijnproducenten gestimuleerd om onder de vlag van deze nieuwe AOC Coteaux de Die wijnen te gaan produceren.

Het probleem met de Coteaux de Die wijn is het feit dat het basismateriaal, de clairette-druif, nogal saai is. Dit resulteert vaak in vlakke wijnen als niet heel veel zorg aan de productie wordt besteed. Wijnkenners zijn daarom ronduit negatief over deze wijn en maar weinig wijnproducenten wagen zich aan de Coteaux de Die wijn.
Het is dan ook niet toevallig dat de Clairette de Die wijnen, anders dan hun naam doet vermoeden, maar voor maximaal 25% van de clairette-druif worden gemaakt.

Om zelf een onafhankelijk oordeel over de Coteaux de Die wijn te kunnen vormen, zijn wij daarom op zoek gegaan naar Coteaux de Die producenten en hebben vervolgens samen met het klusteam eind maart een proeverij georganiseerd.
We hebben vier Coteaux de Die wijnen geproefd, namelijk die van de Union des Jeunes Viticulteurs Récoltants, Jerôme Vincent, Luc Faure, en Alain Poulet & Fils.
Het resultaat was helaas ook bij deze proeverij teleurstellend. Drie van de vier wijnen smaakten op z’n best vlak en hadden soms wat weg van appelcider.
Alleen de Coteaux de Die van Luc Faure kreeg van de meeste proevers een voldoende.

Wij zijn van plan om vanaf komend seizoen nieuwe wijnen aan te bieden.
De Coteaux de Die wijnen zullen deze kaart niet gaan halen, maar een aantal andere wijnen uit onze eigen Diois streek wel.
Uit ervaring weten we namelijk dat in de omgeving, zoals eerder beschreven in ons blog, ook prima wijnen worden gemaakt!

Santé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s