La Resistance – 70 jaar terug in de tijd

Espenel  Memorial

Vandaag 14 juli wordt de nationale feestdag van Frankrijk gevierd.
Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon
De Fransen hebben een reputatie op het gebied van revolutie en oorlogen.

Iedereen die over de D93 door onze Diois streek rijdt, zal het zijn opgevallen dat langs de weg een aantal verzetsmonumenten staan. Eén van het grootste en meest in het oog springende monument is het Mémorial d’Espenel tussen Saillans en Espenel. En vanuit ons wordt op de D93 vlak voor Die verwezen naar het Mémorial en Musée de la Resistance in Vassieux-en-Vercors.

Het opvallende is dat deze monumenten en musea niet herinneren aan de Eerste maar aan de Tweede Wereldoorlog. Het Mémorial d’Espenel herdenkt bijvoorbeeld de slag bij Saillans en Espenel op 20 en 21 juli 1944, waarbij vele slachtoffers vielen, zowel soldaten, burgers als verzetsmensen. In Frankrijk gaat altijd de meeste aandacht uit naar La Grande Guerre (WO I), wat zich ook vertaalt in veel oorlogsmonumenten die over die oorlog gaan.

Maar wat blijkt? In onze streek is juist tijdens WO II hevige strijd geleverd, en dan met name in de Vercors. De Duitse troepen merkten al snel hoe geïsoleerd de Vercors ligt, wat het voor de maquisards (zoals de verzetsstrijders genoemd werden) een ideale schuilplaats maakte. Ook was het een ideale plek voor verzetsdaden. Het verzet in deze streek kwam vroeg op gang en had zijn hoogtepunt precies 70 jaar geleden, in de maanden juni en juli 1944, toen openlijk tegen de bezetter werd gevochten.

Drie divisies Duitse alpenjagers en parachutisten waren nodig om de massale opstand te onderdrukken. De dorpjes St-Nizier, La Chapelle en Vassieux, ten noorden van Die, werden met de grond gelijk gemaakt. Nadat 700 burgers en verzetstrijders waren omgekomen werd de strijd in deze streek gestaakt, en werd gewacht op de opmars van de geallieerden vanuit het noordwesten van Frankrijk.

Als u over de D93 rijdt, stop dan eens bij een monument om het wat beter te bekijken. Ook is een bezoek aan het Mémorial en Musée de la Resistance in Vassieux de moeite waard. Het gaat om belangrijke periode uit onze geschiedenis, waarin inwoners van onze streek hebben gevochten voor onze vrijheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s