De Zonnebloem (le Tournesol)

Zonnebloemen in de Diois
Er zijn momenteel volop zonnebloemvelden met vaak op de achtergrond een mooie bergkam en dat zorgt voor prachtige plaatjes.
Als de bloemknop nog niet geopend is draait hij op zonnige dagen mee met de zon.
Naast de prachtige plaatjes die het oplevert hebben de bloemen ook een heel nuttige functie.
Zonnebloemen worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie die men verkrijgt door de pitten te persen.
De olie wordt gebruikt in de keuken en als basis voor allerlei producten waarin plantaardige olie verwerkt wordt.
De olie bevat veel onverzadigde vetzuren en deze kan, omdat hij goed bestand is tegen hitte, ook voor frituren gebruikt worden.
Zonnebloemolie bevat linolzuur hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.
De zaden kunnen gepeld, ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten.
Na het uitpersen van de pitten blijft er resterend meel over en dat wordt gebruikt als veevoer.
Ook het loof wordt hiervoor gebruikt.

De bloem wordt ook veel verwerkt als snijbloem in fleurige boeketten.

Door de zaden aan kippen te voeren wordt de productie van eieren verhoogt en de dooier donkerder van kleur.

Met dank aan Bert Buiring fotograaf http://www.buiring.nl voor de mooie foto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s