Les Foires aux Vins

foire aux vins

Tweemaal per jaar is het feest voor de wijnliefhebber. Dan organiseren de Franse (en Belgische) supermarkten een Foire aux Vin, waarbij een enorme keuze aan vooral Franse wijnen worden verkocht tegen interessante prijzen. In de lente zijn deze wijnfeesten meestal bescheiden, maar in de herfst pakken de supermarkten altijd flink uit. De supermarktketen Cora bijt dit jaar het spits af op 20 augustus en Leclerc is als laatste aan de beurt vanaf 1 oktober. De meeste supermarkten starten dit jaar in de week van 8 september.

De wijnfeesten zijn ooit ontstaan om het begin van de nieuwe wijnoogst te vieren, waardoor er plaats moest worden gemaakt in de wijnkelders. Tegenwoordig heeft de commercie het feest echter volledig overgenomen, en bieden de supermarkten tegen elkaar op om de beste deals te kunnen presenteren en daarmee zo veel mogelijk te verkopen. Een aantal van onze gasten letten er bij het plannen van hun vakantie dan ook op bij ons te zijn op het moment dat de meeste supermarkten met hun wijnfeest beginnen, zodat zij ter plekke zijn om te kunnen profiteren!

Omdat de smaak van de Franse wijndrinker per streek verschilt, houden de supermarkten hier rekening mee. Het gevolg is dat het aanbod van de wijnen niet overal in Frankrijk hetzelfde is. Ook zijn de streekwijnen per streek uiteraard oververtegenwoordigd. Bij onze Intermarché in Die bijvoorbeeld is er vooral aandacht voor de wijnen uit de Rhône en Beaujolais streek, terwijl er minder aanbod is van bijvoorbeeld de Bourgogne en Bordeaux wijnen. Maar er zijn ook een handjevol vestigingen verspreid over Frankrijk waar het gehele aanbod van dat jaar van die specifieke keten te koop is.

Kijkend naar de Foire aux Vins van de Intermarché van dit jaar worden er ruim 750 verschillende wijnen uit meer dan 10 landen aangeboden, maar zoals gezegd is de overgrote meerderheid van de wijnen Frans. De goedkoopste wijn is een Pays d’Oc merlot van €2,30 en de duurste een Château Haut-Brion, een Premier Grand Cru Classé wijn uit Pessac-Léognan (ten zuiden van de stad Bordeaux), van €450. Kortom: voor elk wat wils!

Soms zien wij een fransman met een gids in de hand opeens een groot aantal flessen van een bepaalde soort in zijn winkelwagen laden.
Van die wijn proberen we dan ook een flesje, vaak blijkt dat een goede keuze.

Santé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s