Beaujolais nouveau

Beaujolais
Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de beaujolais nouveau, (in Nederland de beaujolais primeur) op de markt gepresenteerd.
Om dit te vieren organiseren veel restaurants, waaronder ook ons dorpsrestaurant l’Abre a Miel, een avond met een passend menu.
Natuurlijk ontmoeten we daar onze dorpsgenoten, om met elkaar te genieten van dit heerlijks.

Deze primeur is wijn van de eerste persing, met veel ‘fruit’. De kwaliteit is over het algemeen nog niet geweldig, maar de kenners kunnen aan de hand van de smaak al veel zeggen over de Beaujolais wijnen die nog liggen te rijpen. Wij zijn geen kenners, maar we vonden de primeur van “Domaine du Plateau des Pierres” al bijzonder lekker, dus dat is een goed begin.

De beaujolais nouveau wordt jong en koel (16 to 18 graden) gedronken en is geen bewaarwijn.

De beaujolaiswijn wordt op minder gebruikelijke manier gemaakt van het druivenras Gamay.
Met werkt met koolzuurgisting (macération carbonique). De druiven worden met steeltjes en al direct na de oogst in grote kuipen gedaan. Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven zachtjes gekneusd. In het sap dat hieruit vrijkomt, komt de gisting langzaam op gang. Doordat de okolzuur opstijgt gaat de inhoud van het gehele vat gisten.
Omdat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.

De streek Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het bestrijkt een gebied van 12 bij 60 kilometer. Uit het noordelijkst deel komen de betere wijnen de Beaujolais Villages.
In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s