Saffraan ( Le Safran)

crocus-sativus
Sinds juli 2011 kweekt men in het naburige plaatsje Luc en Diois de saffraankrokus (Crocus Sativus)
Het plantje bloeit in september / oktober met blauw paarse bloemen en komt niet in het wild voor.
De bloem heeft drie rode stampers en drie gele meeldraden.
De bloem wordt bij voorkeur de eerste dag met de hand geoogst.
De rode stampers hebben grote culinaire waarde en worden met de hand geplukt en daarna gedroogd.
De gele meeldraden hebben geen culinaire waarde.
Vooral het bovenste deel van de stamper (de stempel) geeft de hoogste kwaliteit saffraan.
Voor 1 kilo saffraan zijn de meeldraden nodig van 100.000 tot 150.000 bloemen.
Vanwege de arbeidsintensieve teelt wordt saffraan niet voor niets het rode goud genoemd.
Voor 0,5 gram hoogwaardige draadjes heb ik bijna 20 euro mogen betalen.
Gelukkig heb je er niet veel van nodig, dus ik doe er weer lang mee.
Je gebruikt bijvoorbeeld 3 draadjes per persoon bij de bereiding van Paella.
Saffraan is zowel een smaak- als een kleurstof (geel/oranje).
De unieke smaak en geur is een subtiele combinatie van licht bitter en honing maar ik vind het moeilijk om het precies te omschrijven.

De toepassing kan zowel bij zoete als hartige gerechten en is heel divers namelijk van drankjes tot sauzen en van voorgerecht, hoofdgerecht tot dessert.
Vooral visgerechten, gevogelte en wit vlees combineren geweldig met de unieke smaak en geur van de saffraandraadjes.

In het nieuwe jaar, wanneer iedereen weer gezond wil eten, zal ik een lekker recept plaatsen.
Saffraan bestaat ook in poedervorm maar zelf vind ik de draadjes veel smakelijker.

Maar nog niet al het goede van saffraan is aan bod geweest want het beschikt ook nog eens over diverse geneeskrachtige werkingen.
Denk hierbij aan antidepressiva, antioxidant, afrodisiacum en nog veel meer. Kijk maar op de website van onze lokale producent; http://saflor.weebly.com/

Bon appétit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s