Lesje staatsinrichting


Nederland wordt vaak gezien als een zeer bureaucratisch land met veel bestuurslagen, maar wij weten ondertussen dat de Fransen er ook wat van kunnen!
Daar komt je achter als je bijvoorbeeld je rijbewijs gaat vernieuwen. In Nederland ga je daarvoor naar het gemeentehuis, maar wij moeten daarvoor bij het loket van de prefectuur zijn.
De prefect is het hoofd van het departement.

Onze gemeente Beaumont-en-Diois telt ongeveer 90 inwoners en heeft een oppervlakte van 20 km2, wat dus neerkomt op een bevolkingsdichtheid van ongeveer 4,5 inwoners per km2. Onze gemeente heeft een parttime burgemeester en zes vrijwilligers als raadslid.
De gemeente Beaumont-en-Diois maakt deel uit van het kanton Luc-en-Diois, dat weer onderdeel is van het arrondissement Die.
Het arrondissement Die telt in totaal 9 kantons met daaronder 104 gemeenten, waar in totaal ongeveer 45 duizend mensen wonen.

Het arrondissement Die is één van de drie arrondissementen van het departement Drôme met in totaal een half miljoen inwoners. De andere twee arrondissementen zijn Nyons en Valence, waarvan het arrondissement Valence qua inwonertal verreweg de grootste is met ongeveer 315 duizend inwoners.
Het departement Drôme is onderdeel van de regio Rhône-Alpes. Deze regio bestaat weer uit 8 verschillende departementen, waaronder het departement Rhône waar de stad Lyon deel van uitmaakt.

De regio Rhône-Alpes heeft een inwonertal van rond de 6,5 miljoen mensen en dit is te vergelijken met de randstad in Nederland, alleen is de regio Rhône-Alpes ongeveer 6 keer zo groot als de randstad.
Frankrijk kent in totaal 22 regio’s, die te vergelijken zijn met de provincies in Nederland. Qua oppervlakte komen de Nederlandse provincies meer met de Franse departementen overeen. Qua inwonertal zitten de Nederlandse provincies weer net tussen de regio’s en departementen in.

Vorig jaar juli heeft de Assemblée Nationale, het Franse parlement, een wet aangenomen die erin voorziet per 1 januari 2016 het aantal regio’s terug te brengen van 22 naar 13. De kans is groot dat ook in de lagere bestuurslagen het mes zal worden gezet.
Als naar de kosten en efficiency wordt gekeken is dit logisch, want de bureaucratie is onbetaalbaar en stroperig geworden. Aan de andere kant is het toch ook wel prettig om het bestuur dicht in de buurt te hebben, want het zorgt er voor dat de bewoners meer directe invloed, en ook betrokkenheid hebben op wat er in hun stad of dorp gebeurt, ook in Beaumont!
Wij zouden het niet leuk vinden om naar een gemeente verderop te moeten gaan om iets te bespreken over iets wat ons, of ons dorp aan gaat.
Dus laat het maar zo wat ons betreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s