AOC wijn is verdwenen

wijnvaten van Valleon
Omdat onze kennis van wijn beperkt blijft tot “lekker of niet lekker” lieten we ons in de winkel helpen door de vermelding AOC (Appellation d’Origine Controlée ) die op het etiket van de wijnfles stond.
Dat gaf enige zekerheid over de herkomst en kwaliteit van de wijn.
Daarnaast was er de Vin de Pays voor de categorie daaronder.
Tot 2011 mochten deze oude termen nog gebruikt worden, dus je zult ze nog tegenkomen.

Echter de Franse term voor de hoogste categorie kwaliteitswijnen is nu AOP (Appellation d’Origine Protegée).
De iets lagere categorie heet IGP (Indication Géographique Protegée).
Deze termen wijken af van wat eerder gebruikelijk was.
In totaal heeft Frankrijk ongeveer 850.000 ha aan wijngaarden. Ongeveer de helft daarvan is ingedeeld in de hoogste categorie.

Eerder hebben we op ons blog de vier AOC’s (of eigenlijk nu AOP’s) uit onze eigen Diois streek al besproken (Clairette de Die, Crémant de Die, Coteaux de Die, en Châtillon-en-Diois). Daarnaast bestaat er in onze streek echter ook een geweldige variëteit aan IGP wijnen. De IGP wijnen komen net als de AOP ook uit afgebakende gebieden. Het verschil met de AOP wijnen is dat de regels minder streng zijn. Er mogen bijvoorbeeld druivenrassen gebruikt worden die niet zijn toegestaan in de AOP of er mag meer geoogst worden.

Frankrijk kent drie verschillende soorten IGP wijnen: per departement, verschillende zônes binnen één departement, en over meerdere departmenten heen. Voor ons departement is gekozen voor een IGP de département, dus hier spreken we van IGP Drôme. De regels van “onze” IGP schrijven voor dat de stille wijnen overal in de Drôme geproduceerd mogen worden, terwijl mousserende wijnen maar uit een beperkt aantal gemeenten mogen komen. De wijnen moeten minimaal 9% alcoholgehalte hebben, en er is een maximaal toegelaten rendement van 120 hl per ha (hoe minder rendement per ha, hoe beter vaak de kwaliteit, omdat alleen de beste druiven worden geoogst).

Wat zijn nou interessante voorbeelden van IGP Drôme wijnen?
Domaine Peylong (http://www.peylong.com/) in Suze (ten noorden van Crest en Saillans) produceert een vijftal IGP Drôme wijnen met mooie benamingen:
1. De witte Intime (marsanne, roussanne en viognier druiven, rendement tussen de 30 en 40 hl per ha);
2. De rosé Effronté (syrah druif, 50 hl/ha);
3. De rode Inespéré (syrah en cabernet sauvignon druiven, 40 hl/ha);
4. De rode Inattendu (cabernet sauvignon druif, 18 hl/ha (uitzonderlijk laag!));
5. De rode Printanier (syrah, grenache en mourvèdre druiven, rendement niet bekend).

De kwalitatief hoogstaande coöperatie Les Vignerons des Valléon (http://www.valleon.fr/), met vier verschillende locaties, verkoopt een aantal labels (cuvées) met daaronder een zestal IGP Drôme wijnen:
• Binnen de Cuvée Classiques de rode Syrah (70 hl/ha), witte Chardonnay-Viognier (54 hl/ha), en rosé Cabernet Sauvignon (70 hl/ha);
• Binnen de top Cuvée Les Gourmandises de Rosé des Dames (merlot en syrah, 70 hl/ha), witte Cuvée Ocelia (viognier, 36 hl/ha), en witte Cuvée Theodys (muscat, sauvignon blanc en viognier, 50 hl/ha).

Daarnaast zijn er veel wijnproducenten die één of twee IGP Drôme wijnen aanbieden naast andere AOP wijnen, zoals bijvoorbeeld:
Domaine Lombard (http://www.domaine-lombard.com/),
Clos du Pére Clément (http://www.clos-pere-clement.com/),
en de 5 literpakken rosé en wit van coöperatie Vignolis (http://www.vignolis.fr/).

Kortom: een enorme verscheidenheid aan witte, rode en rosé wijnen van uitstekende tot minder goede kwaliteit uit alle hoeken van ons département. Ons advies: ga eens langs bij Domaine Peylong of Les Vignerons des Valléon (de precieze adressen en openingstijden staan op de sites), en proef en koop een aantal IGP Drôme wijnen. En als je daar dan toch bent, probeer dan ook andere streekproducten die worden verkocht in de caves!

Santé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s