Viognier proeverij met het klusteam

Clos du Père Clément
Eén van dé modedruiven van dit moment is de witte viognier (spreek uit: “Vee-oow-yeah”). Sinds de Romeinse tijden komt deze druif al voor in de noordelijke Rhône, maar was tot voor kort zo goed als onbekend en bijna uitgestorven. In 1968 was in heel Frankrijk nog maar veertien hectare beplant met viognier, voornamelijk in Condrieu en Château-Grillet, vanouds dé viognier-appelations van de Noord-Rhône, in de buurt van Vienne.

Inmiddels groeit de viognier echter overal ter wereld, zeker omdat zijn mollige, fruitige, bloesemgeurige wijnen op dit moment zeer in de smaak vallen. Maar pas op, want in minder goede handen worden het draken van wijnen. De druif presteert het beste op zanderige grond, met bij voorkeur graniet eronder. En dan moet er ook nog op het juiste moment geplukt worden. Te vroeg zorgt wel voor voldoende zoet, maar dan ontbreekt het unieke aroma. Te laat resulteert in een olieachtige, slome vloeistof met teveel alcohol.

Hoewel de ware viognier nog steeds uit Condrieu komt, waar het allemaal begon, schrikt de prijs per fles van dertig euro of meer vaak af. Het mooie is nu dat bij ons in de buurt ook steeds meer wordt gewerkt met de viognier druif. Soms als blend met andere druiven, maar ook vaak als monocépage (100% viognier). Daarom werd het hoog tijd voor een proeverij met onze “eigen” monocépage viogniers, georganiseerd met het klusteam waar we het in onze vorige blog over hebben gehad.

En dit was de uitslag van de proeverij:
1. Clos du Père Clément, Viognier (IGP Drôme, 2012, €9 per fles, http://www.clos-pere-clement.com/).
Duidelijk de nummer 1, met alleen voldoendes of hoger van alle proevers. Een fruitige en bloemiger geur, met dito smaak en goede afdronk.
2. Domaine du Rieu Frais, Viognier (IGP Coteaux des Baronnies, 2013, bio, €8 per fles, http://www.coteaux-des-baronnies.com/).
Bijna het zo goed als de nummer 1, maar scoorde net iets minder.
3. Domaine Autrand, La Perle Blanche (IGP Drôme, 2013, €4 per fles, http://www.vins-rhone.com/fr/cave/domaine-autrand-vinsobres/).
De eigenaar vertelde dat de 2013 de eerste viognier was die het domein maakte, en dat de 2014 niet meer als IGP Drôme, maar als AOP Côtes du Rhône verkocht mag worden. De eerste poging viel ondanks de vriendelijke prijs toch bij de proevers in de smaak met gemiddeld een voldoende. De geur is wat minder sterk dan de vorige wijnen, en de smaak is fris zurig.
4. Antoine Borget, Condrieu (AOP Condrieu, 2013, €19 per fles).
De “piraat” van deze proeverij, zoals dat in proeverij kringen wordt genoemd (want dus niet bij ons uit de buurt). Dit is dus een Condrieu viognier, maar dan wel de budget versie van de Lidl. En verrassenderwijs ondanks de prijs bij lange na niet de beste uit de test. Wel zeer uiteenlopende scores van vies t/m goed. Een sterke geur die niet door iedereen wordt gewaardeerd, en een smaak die uiteenloopt van niet fris via harsachtig tot fris zurig.
5. Les Vignerons de Valléon, Viognier (IGP Drôme, 2013, €26 per 5L box, http://www.valleon.fr/).
Het enige pak uit de test met evenveel punten als de wijn op de laatste plaats, maar door een goedkopere prijs de nummer 5 uit de test. Een krappe voldoende, maar de geur en smaak blijven wat achter bij de vorige wijnen. Met een omgerekende prijs van nog geen €4 per fles echter een prima prestatie.
6. Domaine de Champal, Viognier (IGP Ardèche, 2012, €5,50 per fles).
De wijn die het minst in de smaak viel bij de proevers , maar toch ook hier scores van vies t/m goed. Ook de zoetste wijn uit de test, wat wel eens te maken zou kunnen hebben met het feit dat dit de meest zuidelijke wijn van allemaal is.

Een zeer geslaagde proeverij met mooie wijnen en goede scores. Fijn om te merken dat ook de viognier druif het goed doet in onze buurt en dat wijnmakers er prima wijnen van weten te maken!

Santé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s