Mont Ventoux

Als je bij ons de moeite neemt om een wandeling op hoogte te maken, dan zie je ten zuiden van ons de Mont Ventoux in de verte liggen.

Bijna iedereen kent de deze berg. Deze top in het Massif des Cèdres is de enige van deze hoogte (bijna 2000 m) in de Provence en hij wordt daarom ook wel de Reus van de Provence genoemd. Vanaf ons is deze berg via een mooie route in ongeveer anderhalf uur aan te rijden en biedt bij helder weer een adembenemend uitzicht. De Mont Ventoux is uiteraard ook bekend van de vaak heroische etappes tijdens de Tour de France, zeker in het maandlandschap boven de boomgrens.

De naam ‘Mont Ventoux’ is afgeleid van het Occitaanse woord ‘vent’ dat wind betekent en zou zijn opgedragen aan Vintour, de Keltische (Liguurse) god van de wind. Niet toevallig, want er zijn op de top van de berg windsnelheden tot 300 km per uur geregistreerd. Een andere verklaring van de naam dateert uit de 1e of 2e eeuw na Christus. De Gallische naam laat zich reconstrueren als ‘Ven-top(s)’, hetgeen ‘sneeuw-top’ betekent. In de 10e eeuw verschijnen de namen Mons Ventosus en Mons Ventorius.

Het grote hoogteverschil tussen de top van de Mont Ventoux en het omliggende gebied én de overwegend west-oostverlopende richting van het Ventouxmassief zorgt voor grote klimaatverschillen. De zuidwestzijde van het massief kent tot ongeveer 1000 meter hoogte een typisch mediterraan klimaat. De oostzijde daarentegen is meer blootgesteld aan storingen en heeft daarom een kouder en vochtiger klimaat. Het massief zelf is verantwoordelijk voor een krachtige opwaartse beweging van de luchtmassa, waardoor de neerslaghoeveelheden aanzienlijk zijn. Gemiddeld zijn er per jaar 90 regendagen.

In de zomer schommelen de temperaturen in de zones hoger dan 1000 meter tussen 10 en 18 graden Celsius. Gemiddeld 100 dagen per jaar is de top van de berg gehuld in mist of laaghangende bewolking. In de winter is de top bedekt met sneeuw (gemiddeld 50 dagen per jaar) en de temperatuur kan dalen tot ver onder het vriespunt. De Mont Ventoux is dan ook in de winter een geliefd skigebied.

Wat veel Nederlanders niet weten is dat rondom en op de hellingen van de berg ook wijn wordt verbouwd. Dit gebeurt onder de vlag van de AOC (of tegenwoordig AOP) Ventoux. Vroeger heette ze Côtes du Ventoux, maar ze is eind 2008 officieel van naam veranderd. Tweederde van de wijnen is rood, 30% is rosé en dan nog een klein beetje wit, met voor allemaal een brede verscheidenheid aan druivensoorten.

De Ventoux wijnen hebben geen geweldige reputatie en zijn dan ook vaak in de onderste schappen van de supermarkt te vinden. Gelukkig komen ook naar dit gebied steeds meer jonge enthousiaste wijnmakers die met zorg kwalitatief goede wijnen maken. Een goed voorbeeld hiervan is Domaine de Marotte (http://www.marottevins.com/) van het Nederlandse echtpaar Daan en Elvire van Dijkman. Sinds 1997 produceren zij in Carpentras-Serres, aan de voet van de Mont Ventoux, rode-, witte- en roséwijnen. De Nederlandse wijnjournalist Onno Kleyn is lovend: “De wijnen van Marotte zijn ongecompliceerd goed, biologisch en met een oprechtheid die in alle varianten doorklinkt.” Geïnteresseerde wijnliefhebbers zijn van harte welkom op het domein voor een rondleiding en/of proeverij. Check de site voor de openingstijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s