Saint-Péray wijnproeverij

Zoals in ons vorige blog aangekondigd deze keer meer over de jaarlijkse wijnproeverij met het klusteam.
Twee van de klussers kregen een ochtend vrijaf om inkopen te doen, wat direct te koste ging van de productie. Maar ja het is voor een goed doel.
Deze keer hebben we witte Saint-Péray en rode Cornas wijnen geproefd en beoordeeld. In dit blog gaan we het hebben over de Saint-Péray wijnen; de Cornas wijnen zullen in een blog later dit seizoen aan bod komen.
FB_IMG_1460360628382
De AOP Saint-Péray is een klein wijngebied (± 70 hectare) dat tegenover Valence ligt aan de linkerkant van de Rhône rivier, met wijngaarden op hellingen met graniet- en kalksteenbodems. Het is het zuidelijkste wijngebied van de noordelijke Rhône:

Noord-RhôneHet wijngebied is vooral bekend om haar mousserende wijnen op basis van de méthode champenoise, maar de stille wijnen zijn zeker ook de moeite waard en zijn in opkomst. De laatste jaren hebben zich in dit gebied belangrijke ontwikkelingen voorgedaan. Een stringent snoeibeleid, het verjongen van de wijngaarden, biologische bewerking en moderne keldertechnieken hebben allemaal bijgedragen aan een algehele kwaliteitsverbetering.

In de AOP Saint-Péray worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, waarbij twee druivensoorten zijn toegestaan. De marsanne druif speelt hier de hoofdrol speelt, maar de roussanne druif is hier dominanter aanwezig (30% van de aanplant) in vergelijking met de andere noordelijke Rhône wijngebieden.

De marsanne druif is een wit druivenras dat oorspronkelijk ook uit dit noordelijk Rhône gebied komt. Tegenwoordig wordt het ras ook in onder meer het zuidelijk Rhône gebied, Californië en in Australië (Victoria) aangetroffen, waar deze druif al sinds midden 19e eeuw aangeplant wordt. De meeste witte wijn van de marsanne druif wordt jong gedronken. Het zijn meestal verkwikkende, vrij lichte wijnen met frisse perzik en citrus in de smaak, maar er zijn ook rijkere, vollere marsanne wijnen. Beide soorten worden in Saint-Péray gemaakt.

Roussanne is eveneens een witte druif die voornamelijk voorkomt in de (noordelijke) Rhône, maar ook in de Languedoc-Roussillon en de Provence. Daarnaast zijn er ook nog enkele kleine gebieden in Frankrijk en daarbuiten waar hij kan worden aangetroffen. De druif heeft een onregelmatige opbrengst en is gevoelig voor meeldauw. Ze wordt vaak gemengd met de marsanne druif, zoals hier in Saint-Péray. Roussanne wijnen hebben een intrigerende geur van gedroogde kruiden, aangevuld met rijpe peer. Op jonge leeftijd zijn ze verfrissend en iets bloemig. Op latere leeftijd krijgen roussanne wijnen een rijpere geur en smaak, meer notig dan bloemig.

Voor het noordelijk Rhône gebied was het jaar 2014 voor de rode wijnen wat teleurstellend, maar Jancis Robinson, een internationaal hoog aangeschreven Britse wijnschrijfster, is wel zeer te spreken over de witte wijnen, en dan vooral die uit Saint-Péray. Sterker nog, zij claimt dat Saint-Péray “is now the source of some of the most interesting white wine made in France”. Daarom hebben we vier Saint-Péray 2014 wijnen geproefd en beoordeeld.

Het waren allemaal goede wijnen, met toch ook wel kenmerkende verschillen. Volgens het klusteam was dit de uitslag (waarbij nummer 2 en 3 dicht bij elkaar lagen):
1) Domaine Bernard Gripa, Les Figuiers, 2014 (40% marsanne, 60% roussanne), €19,80
Mooie, zachte, complexe wijn met veel geuren en smaken, plus diepgang.

2) Domaines Paul Jaboulet Aîné, Les Sauvagères, 2014 (100% marsanne), €12,45
Eveneens een mooie, complexe wijn met veel geuren en smaken, maar duidelijk minder diepgang dan de nummer 1.

3) Chapoutier, Les Tanneurs, 2014 (100% marsanne), €13,40
Mooie, fruitige wijn, met een licht tinteltje.

4) Domaine Jacques Leménicier, Cuvée Traditionnelle, 2014 (90% marsanne, 10% roussanne), €12,50
Wat aan de zoete kant, omdat er onvoldoende balans was tussen zoet en zuur. Verder een wat vlakke wijn, en daardoor de minst spannende wijn van de 4.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s