Cornas wijnproeverij

Zoals eerder dit jaar aangekondigd deze keer meer over de Cornas wijnproeverij met het klusteam van eind maart dit jaar.
FB_IMG_1460360628382
Op de uitlopers van het Centraal Massief, ten noorden van Saint-Péray en westelijk ten opzichte van het gelijknamige dorp bevinden zich de wijngaarden van de AOP Cornas. Ze liggen in een halve cirkel tegen de heuvels geplakt en vormen een soort natuurlijk amfitheater, wat enige bescherming geeft tegen de harde Mistral wind. Hoewel dit wijngebied qua volume (131 hectare in 2013) niet zo groot is, komen hier volgens kenners de meest robuuste rode wijnen van de noordelijke Rhône vandaan:
Noord-Rhône
De bodem bevat veel graniet en kalksteen, met name in de hoger gelegen wijngaarden in het noorden. De wijnen zijn hier fris en tanninerijk in vergelijking tot de lager gelegen percelen. De oudste stokken bevinden zich in de naar het zuiden gerichte wijngaarden in het midden van het gebied. De bodem bevat hier meer gneis en klei, waardoor de wijnen hier rijker en voller zijn, met rijpe en ronde tannine. De grond in het zuiden is door het aanwezige zand losser van structuur; de wijnen zijn hier soepeler en aromatischer, maar kunnen (relatief gesproken) minder lang bewaard worden.
De laatste vijftien jaar is in dit wijngebied het nodige veranderd. De densiteit van de wijnstokken is verhoogd en er wordt secuurder in de kelders gewerkt. De wijnen hebben hierdoor aan zuiverheid, mineraliteit en fruit gewonnen, en zijn ze al jonger dan voorheen toegankelijker geworden.
Rhône wijngaard
In Cornas worden uitsluitend rode wijnen gemaakt, waarbij alleen de syrah druif toegestaan is. De syrah druif werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. De syrah is dé klassieke druif van de noordelijke Rhône, maar tegenwoordig is Zuid Australië verreweg de grootste producent (shiraz, zoals de druif buiten de Rhône genoemd wordt). De druif wordt ook verbouwd op Kreta, in Californië in de Verenigde Staten, in de Argentijnse provincie Mendoza, in Chili en in Stellenbosch in Zuid-Afrika.

De syrah druif is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond (niet zo vreemd dus dat de druif het in Cornas zo goed doet!). De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De geur varieert van anjers en viooltjes tot chocolade tonen en zwarte kersen en bessen. De afdronk heeft, zeker bij oudere wijnen, een vleugje tabak, leer en cacao.

Omdat Cornas wijnen beter worden naarmate ze wat ouder zijn, hebben we met ons klusteam vier Cornas wijnen van verschillende jaargangen geproefd en beoordeeld. Net als bij de witte AOP Saint-Péray wijnen waren het allemaal goede wijnen, maar hier was het verschil in jaren wel duidelijk merkbaar. Dit klinkt ook door in de uitslag:

1) Domaines Paul Jaboulet Aîné, Les Grandes Terrasses, 2011, €29
Mooie, complexe wijn, met mooie ronde tannines, een volle body, en een lange afdronk.

2) Cave de Tain, Les Hauts de Pavières, 2010, €14,95
Mooie wijn, met veelzijdige geuren en smaken, en al behoorlijke ronde tannines. Zonder twijfel de wijn met de beste prijs-kwaliteitsverhouding uit de test.

3) Domaine Durand, Prémices, 2013, €22,50
Een fruitige wijn met potentie, maar moet nog een paar jaar liggen (nu nog wrang). Brand wat na in de keel door het hoge alcoholpercentage.

4) Domaine Chaboud, Cornas, 2014, €18
Ook een fruitige wijn met potentie, maar voor een Cornas nog duidelijk te jong (stroeve tannines). Heeft tijd nodig om verder te rijpen.

Proost!proost

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s