Genieten bij de kachel.

Op een koude winteravond bij de kachel. Wat is er dan leuker dan je te verdiepen in de lokale “druivensappen”?

gamay
Zoals we in een eerdere blog hebben verteld, tonen de gebruikte druivenrassen in onze streek mooi aan dat we hier in een soort overgangsgebied zitten tussen de noordelijk gelegen wijnstreken (zoals de Beaujolais) en het warme zuiden. De gamay druif is daar een prachtig voorbeeld van. Deze druif gedijt goed in gematigd warme klimaten en heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond met graniet, dus niet zo gek dat gamay zich goed thuis voelt in de Diois.

“Niet al te zwaar. Een niet te hoog alcoholpercentage. Niet al te heftige tannines. Soepel in de mond. Veel fruit. En wat koeler te drinken.” Zo beschrijven Hamersma en Klei het daderprofiel van de gamay druif in hun Handboek. Bekend van de rode Beaujolais wijnen, maar ook de belangrijkste druif van de rode (en rosé) wijnen uit onze eigen Diois streek.

Zoals het daderprofiel al beschrijft, zorgt de gamay druif voor wijnen met een lichte tot gemiddelde body, een gemiddeld tot hoog zuurgehalte, en lage tannines. Ze worden doorgaans gemaakt zonder hout, met aroma’s van rood fruit (aardbei, framboos, kers) en soms ook een vleugje specerijen (kaneel, peper). De gamay wijnen uit de Diois kunnen het best gedronken worden als ze nog jong en fruitig zijn.

Wat zijn op dit moment mooie voorbeelden van gamay wijnen uit de Diois? De Coöperative Jaillance maakt op dit moment de beste gamay wijnen. Getalenteerde biologisch werkende wijnboeren als Francis Borel (Domaine de la Chapelle) en Eric Vanoni (Domaine du Sourbier) leveren hun druiven aan deze coöperatie, waar vervolgens prima AOP Châtillon-en-Diois wijnen worden gemaakt. Neem er eens een paar mee als u bij Jaillance in Die flessen Clairette de Die gaat inslaan!

Helaas zijn de Diois wijnen vrijwel niet in Nederland te krijgen, maar wie wel prima Beaujolais wijnen wil drinken kan de wijnen van Georges Duboeuf proberen, de ongekroonde wijnkoning van de Beaujolais. Albert Heijn verkoopt bijvoorbeeld een paar mooie exemplaren van hem, te weten een Beujolais Villages (€6,49), maar ook drie cru’s (Brouilly (€7,99), Fleurie (€9,99) en Moulin-à-Vent (€9,99)). Heerlijke, soepele wijnen, als welkome afwisseling met de zware wijnen die de afgelopen feestdagen op tafel zijn gekomen.

Santé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s