Aligoté wijndruif

De aligoté druif… Ooit groot in de Bourgogne, maar daar heeft hij plaats moeten maken voor de onvermijdelijke chardonnay. Chardonnay doet het op de plek waar de aligoté staat aangeplant immers minstens net zo goed en levert veel meer geld op. In onze eigen Diois streek staat de aligoté druif echter ruim op de eerste plaats voor wat betreft de witte druivensoorten, op eerbiedige afstand gevolgd door de chardonnay.

Aligoté is een kruising van de pinot blanc en de gouais blanc druiven, en levert over het algemeen een sappige, licht-fruitige witte wijn op, die bekend staat om ook haar frisse zuren. De wijnen hebben ook wat kruidigs met geuren en smaken van citroen, appel, acacia, kamperfoelie en noten.

Hoe komt het nou dat aligoté het in onze streek beter doet dan chardonnay? De aligoté druif heeft arme, kalkrijke grond en veel zonlicht nodig (bij gebrek aan zon worden de wijnen te zuur). Laat dit nu net het karakter zijn van de AOP Châtillon-en-Diois waar de meeste aligoté wijnen vandaan komen. De wijngaarden bevinden zich op de hellingen van de Drôme vallei met de beste percelen gelegen aan de voet van de Glandasse berg met bodems van klei-kalksteen. Het mediterrane klimaat van de Rhône-vallei wordt hier aangevuld met de invloed van de nabijgelegen bergen. De zomers zijn warm, zonnig en droog, maar de nachten zijn koeler, en dit komt de rijping van de druif ten goede.

Net als bij ons eerdere blog over de gamay wijnen uit de Diois valt op dat de Coöperative Jaillance op dit moment eveneens hoge ogen gooit met haar aligoté wijnen. Biologisch wijnboer Renaud Chaix van Domaine de la Gouyarde levert bijvoorbeeld zijn aligoté druiven aan deze coöperatie, waar vervolgens een prima AOP Châtillon-en-Diois wijn wordt gemaakt. Maar ook de basis bio aligoté van Jaillance is een lekkere dorstlesser als aperitief of als metgezel bij vis.

Zoals jullie inmiddels wel weten zijn de Diois wijnen vrijwel niet in Nederland te krijgen, en ook andere wijnen van de aligoté druif zijn dun gezaaid. Na lang zoeken haken alle supermarkten af, maar hebben sommige webwinkels nog wel wat in hun assortiment. Dat wordt dus goed zoeken, of gewoon naar de Diois komen en genieten van de omgeving en de lekkere wijn!

Santé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s