Zonnebloemen

Behalve dat de velden onze omgeving prachtig kleuren, hebben de zonnebloemen natuurlijk een andere bestemming.

Zij worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie, die veel gebruikt wordt in de keuken en als basis voor allerlei producten waarin plantaardige olie wordt verwerkt.
De olie bevat veel onverzadigde vetzuren en kan omdat deze goed bestand is tegen hitte voor frituren gebruikt worden.
Zonnebloemolie bevat linolzuur, hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

De zaden kunnen gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten, bijvoorbeeld als tussendoortje.

Maar daarnaast worden de zonnebloemen ook gebruikt voor:
– In geraffineerde vorm wordt de olie ook voor industriële doeleinden gebruikt.
– De bloem kan worden gekookt om gele verfstof te verkrijgen.
– De plant kan ook gebruikt worden als kamer- of tuinplant en snijbloem.
– Als de stengel wordt gedroogd, wordt deze hard en is te gebruiken als brandstof.

(Bron Wikipedia)

Advertenties

One thought on “Zonnebloemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s