Pays d’Oc wijnen

Op een rustige winteravond is het heerlijk om je te verdiepen in een goed (of minder goed)  glas wijn.
Graag delen we weer enkele van onze ervaringen met jullie.

In een eerdere blog hebben we al verteld dat Frankrijk als onderdeel van de Europese Unie onderworpen is aan de Europese wijnwetgeving. Dat betekent dat er vanaf 2009 twee categorieën wijn zijn, te weten kwaliteitswijn uit een beschermd herkomstgebied, en wijn die die status niet heeft. De Franse term voor de hoogste categorie kwaliteitswijnen is Appellation d’Origine Protegée (AOP). De iets lagere categorie heet Indication Géographique Protegée (IGP). Zowel AOP als IGP wijnen komen uit afgebakende gebieden. Het verschil is dat de regels voor IGP wijnen minder streng zijn. Er mogen bijvoorbeeld druivenrassen gebruikt worden die niet zijn toegestaan in de AOP of er mag meer geoogst worden.

“Onze” IGP is de IGP Drôme die we reeds besproken hebben. De conclusie was toen dat er een enorme verscheidenheid aan witte, rode en rosé wijnen van uitstekende tot minder goede kwaliteit worden gemaakt onder de IGP Drôme vlag, en dat de wijnen uit alle hoeken van ons departement komen. En ook dat er veel verschillende bekende en minder bekende druiven worden gebruikt.

De grootste IGP van Frankrijk is echter de Pays d’Oc, die zich uitstrekt over vier departementen ten zuiden van ons, grofweg het hele Languedoc-Roussilon gebied. De Pays d’Oc ontstond in 1987, toe een aantal wijnboeren zich verenigden met als doel de kwaliteit van de wijnen uit hun gebied te verbeteren. Lange tijd had Pays d’Oc nog een slechte naam, maar zeker vanaf het begin van deze eeuw is de kwaliteit enorm verbetert. Niet zo gek dat de Pays d’Oc op dit moment zo’n 2600 bedrijven, 20.000 wijnmakers en 230 coöperaties vertegenwoordigt en qua volume marktleider is in export van Franse wijnen (waarvan rond de 15% in Nederland terechtkomt). De naam is trouwens afgeleid van Occitanië, het gebied dat nu Zuid-Frankrijk beslaat, waar door sommigen nog steeds Occitaans wordt gesproken.

In totaal zijn maar liefst 33 verschillende druivensoorten toegestaan. In de praktijk bestaat 80% van de verbouwde druiven uit de witte chardonnay en sauvignon blanc, en de rode cabernet sauvignon, merlot en syrah. Er wordt naar hartenlust geëxperimenteerd met wijncombinaties en met nieuwe methoden om wijnen beter te maken. Door de grootte van de wijngaarden en de goede prijs-kwaliteitsverhouding is de IGP Pays d’Oc prima in staat om de concurreren met de Nieuwe Wereld wijnen. Pays d’Oc mogen naast rood en wit ook rosé zijn.

Wat zijn nou interessante voorbeelden van IGP Pays d’Oc wijnen die in Nederland te koop zijn? Een aantal voorbeelden:

Wit:

  • Domaine La Prade – chardonnay – Henri Bloem – €5,95
  • Le Grand Noir – chardonnay, viognier – Dirck III – €6,49

Rood:

  • Arrogant Frog Ribet Red – malbec, syrah – Gall & Gall – €6,99
  • Clos de Belloc Réserve – cabernet sauvignon, cinsault, grenache, merlot, syrah – Henri Bloem – €4,95
  • Les Oliviers – merlot, mourvèdre – HEMA – €5,50

Rosé:

  • Domaine Montrose – grenache, syrah – Henri Bloem – €5,95
  • La Tulip de la Garde – merlot – Albert Heijn – €5,99

Santé
(Met dank aan Koen    http://www.ondiepindewijn.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s